Posts

Showing posts from November, 2008

FOOD CODE

DAFTAR FOOD CODE :

BASIC BREAD MAKING

BASIC BREAD MAKING BAHAN - BAHAN DASAR : BAHAN UTAMA : 1. AIR 2. YEAST 3. GARAM 4. IMPROVER BAHAN TAMBAHAN : 1. GULA PASIR 2. SUSU 3. LEMAK (SHORTENING/MARGARINE) 4. TELUR

BASIC CAKE MAKING

BASIC CAKE MAKING CAKE ADALAH MAKANAN YANG DIBUAT DARI 4 BAHAN DASAR,YAITU : 1. TEPUNG TERIGU 2. GULA 3. TELUR 4. LEMAK BAHAN – BAHAN DALAM CAKE : BAHAN UTAMA BAHAN TAMBAHAN -TEPUNG TERIGU -GULA -TELUR -LEMAK -SUSU -GARAM -AIR -COKLAT -BAKING POWDER -EMULSIFIER -BUAH-BUAHAN -REMPAH-REMPAH JENIS – JENIS CAKE : 1.POUND CAKE 2.SPONGE CAKE 3.CHIFFON CAKE

BASIC PASTRY MAKING

BASIC PASTRY MAKING : MACAM-MACAM PASTRY : 1.FLAKY PASTRY PUFF PASTRY,CROISANT,DANISH PASTRY 2.SHORT PASTRY PIE,FLAN,TARLETS,QUICHE 3.CHOUX PASTE CREAM PUFF,ECLAIR FLAKY PASTRY BAHAN-BAHAN DASAR : -TEPUNG -AIR -RAGI -GARAM -GULA -LEMAK ADONAN -LEMAK ROLL-IN ATAU LEMAK PEMBENTUK -LAPISAN (LAYERING FAT) BAHAN-BAHAN TAMBAHAN : -TELUR UTUH -SUSU -PEWARNA -DOUGH CONDITIONER

FAT

DEFINISI LEMAK LEMAK JENIS-JENIS LEMAK : 1.LEMAK HEWANI : CONTOH LEMAK HEWANI : - LEMAK BABI - MINYAK IKAN - BUTTER 2.LEMAK NABATI : CONTOH LEMAK NABATI : - MARGARINE - SHORTENING

WATER

EGG

KANDUNGAN TELUR :

YEAST

DEFINISI LEAVENING AGENT : LEAVENING AGENT JENIS LEAVENING AGENT : 1.BIOLOGICAL LEAVENERS CONTOH : YEAST JENIS -JENIS YEAST : 1.FRESH YEAST 2.ACTIVE DRY YEAST 3.QUICK RISE YEAST 2.CHEMICAL LEAVENERS CONTOH : 1.BAKING POWDER 2.BAKING SODA 3.AMONIUM BICARBONAT 4.POTASSIUM BICARBONAT 3.MECHANICAL LEAVENERS CONTOH : CREAMING

BREAD IMPROVER